Updates over het Geerlingshospice

Op deze pagina vindt u de meest actuele informatie over de gevolgen van de watersnoodramp voor het Geerlingshospice.

Actueel Nieuws

4 januari 2022 

Het hospice is hersteld en vanaf 3 januari worden de eerste gasten weer verwelkom geheten...

Hiermee kunnen we het hoofdstuk Herstellen Geerlingshospice sluiten.

Contact met Sevagram

Aanmelding en informatie

De aanmeldingsprocedure voor een plek in een hospice blijft ongewijzigd:

  • Zorgpunt Oostelijke Mijnstreek bereikbaar via 088 - 018 75 00
  • Zorgpunt Maastricht en het Heuvelland via 043 - 850 93 00

Wilt u meer informatie over hospicezorg of een rondleiding, dan kunt contact opnemen met:

  • Geerlingshospice bereikbaar via 043 - 609 85 51
    • kan 10 gasten huisvesten
  • Hospice Martinus bereikbaar via 043 - 455 32 55
    • kan 6 gasten huisvesten

Heeft u vragen?

Wij hebben de meest gestelde vragen over bewoners, de zorg én locaties voor u verzameld en deze beantwoord. Klik op onderstaande button om naar het overzicht te gaan. Deze pagina wordt regelmatig bijgewerkt.

Archief Nieuws

30 juli 2021 - Toekomst Geerlingshospice

Het hospice is geen eigendom van Sevagram. Wij huren het vastgoed en de eigenaar heeft in de afgelopen dagen de schade in kaart gebracht. Er is behoorlijk wat schade aan de vloer, de deuren en de wanden. Door het water zijn deze gaan uitzetten en moeten dan ook vervangen worden, zodat het pand er weer net zo uitziet als voor de overstroming.

23 juli 2021 - Stand van zaken pand Geerlingshospice

De inspectie van de locatie Geerlingshospice laat helaas zien dat ons pand als verloren moet worden beschouwd. De verwoestende werking van het water is overal zichtbaar. Het pand zal gesloopt moeten worden. Het pand bestaat voor een groot deel uit hout en gipswanden. Die zijn door de hoeveelheid water gaan uitzetten. Een ingrijpende verbouwing is noodzakelijk. Er is nog geen zicht op de tijd die daarmee gemoeid is. De gasten die op dit moment in het hospice verblijven, zijn verhuisd naar onze locatie Plataan in Heerlen.


21 juli 2021 - Waar staan we nu, vandaag op 21 juli?

Er zijn 193 bewoners geëvacueerd die allen een veilige plek hebben gekregen op een van onze locaties of op een locatie van een van onze zorgpartners. Ze zijn eerst naar Plataan in Heerlen gebracht en 17 bewoners naar Molenpark, eveneens in Heerlen. Van daaruit is gekeken naar een andere locatie binnen of buiten Sevagram. Voor iedere bewoner is daarbij gezocht naar een locatie die het beste aansluit bij zijn of haar zorgbehoefte. Ook is gekeken naar een veilige plek waar bewoners desnoods langer kunnen blijven. De bewoners van Valkenheim zijn in Heerlen, Maastricht, Vaals en Gulpen ondergebracht. Op dit moment wonen 75 bewoners van Oosterbeemd bij Glana van Orbis en 25 bij Plataan in Heerlen. De gasten van het Geerlingshospice verblijven allemaal bij Plataan op de achtste verdieping.

Maandag 19 juli jl. heeft een eerste inspectie van de panden plaatsgevonden. Die zien er niet goed uit. U kunt dat ook zien op de beelden hieronder. Van Valkenheim is het nog maar de vraag of we dat weer kunnen herbouwen. En komt eerst een gedegen onderzoek naar de bouwkundige staat van het pand en van alles wat we niet zien: elektra, ICT etc.

Kijken we naar Oosterbeemd dan kunnen we zeggen dat de eerste en de tweede verdieping er redelijk uitzien. De begane grond is een ander verhaal. Daar heeft het water behoorlijk hoog gestaan. Ongeveer tot kniehoogte. Het Geerlingshospice bestaat voor een groot deel uit hout en gipswanden. Die zijn door de hoeveelheid water gaan uitzetten. We kunnen nu nog niet inschatten wat dat betekent voor het behoud van het pand.

Al met al geldt voor alle locaties dat er eerst een goed onderzoek moet komen alvorens we iets kunnen zeggen over wat er moet gebeuren, hoe lang het gaat duren en wanneer bewoners weer terug kunnen.
 


Vrijdag 16 juli 

De gasten van het Geerlingshospice zullen op Plataan in Heerlen blijven. De medewerkers van het hospice zijn met de gasten meegegaan, zodat zij -in de voor hen nieuwe omgeving- bekende gezichten om zich heen hebben. 

Ervaring van een medewerker

De ontvangst bij Plataan was hartverwarmend. Wij kwamen toch wel ontredderd met onze gasten aan. Alle lof ook voor de medewerkers van de ambulance.Donderdag 15 juli - Evacuatie Geerlingshospice

In de nacht van donderdag 15 juli op vrijdag 16 juli werd de situatie in Valkenburg zo ernstig dat is besloten om bewoners van Valkenheim en de gasten van het Geerlingshospice te evacueren. Zowel de bewoners als de gasten zijn in eerste instantie opgevangen bij Plataan in Heerlen. Daar was alles met man en macht in gereedheid gebracht om de mensen goed en veilig op te vangen.

Het was een nacht met enorme impact. Een nacht de heel veel indruk heeft gemaakt op medewerkers, bewoners, gasten en familie. Er is heel snel een belteam geformeerd om de familie van de bewoners en van de gasten van het hospice te informeren over de evacuatie. In de loop van de nacht en ochtend zat elke bewoner bij Plataan in een veilige omgeving, zijn alle medicatie en zorg geregeld en is familie geïnformeerd.

Belangrijk aandachtspunt is dat de bewoners van Valkenheim die nu bij Plataan zijn ondergebracht in de loop van vandaag naar een andere locatie gaan waar zij zo lang als nodig kunnen blijven. Het gaat dan om locaties van Sevagram in Heerlen en Maastricht. Familie is daarover geïnformeerd.
 


Beelden eerste bezichtiging maandag 19 juli 2021

Op maandag 19 juli is een team van Sevagram op de locaties geweest voor een eerste inspectieronde. Zij hebben de schade in kaart gebracht en op basis daarvan zullen zij met een planning komen inzake herstel en het terug verhuizen van de bewoners.

Hieronder alvast de eerste beelden.